The Definition of Simplicity - Bridged House

What is the definition of simplicity and minimalism to you? “Bridged House” is a project designed by Ida & Billy Architects, Hong Kong. The conceptualization of the execution of the “Bridged House” project which was to join two existing houses of different ages and styles as one, spatially, aesthetically and spiritually, while maintaining the individual identity of the two houses as well as functionality for two generations of the family who own the properties.  One of the major challenges faced was joining the two houses whilst there were two areas of segregation: the first horizontally by the already existing long swimming pool, and vertically by a 3m level-change between the two properties’ living-room floors.

To solve this challenge, landscape plinths were demolished to form a spacious Middle Garden stretching the site’s depth. The existing swimming pool, with all enclosing walls taken down, then overflows to form a backdrop for the Middle Garden. To connect the two houses, a floating steel bridge was installed which provides a “daily path of meeting” for the inhabitants and along with the Middle Garden and the pool, form the focus of the new house.

“Bridged House” - The middle garden and the water-flow stretch the full depth of the site, forming the focus of the two houses.

“Bridged House” - The middle garden and the water-flow stretch the full depth of the site, forming the focus of the two houses.

Externally, a neutral palette was selected with the timber parapet tops and big rectangular windows bringing in the outside inside and also providing a source of natural light. This is also reflected in the concrete wall encasing the building one first encounter before entering.

Fair-faced concrete is used throughout the external areas of the building in a variety of forms and textures from the plank-style slab topping the penthouse to the external fence wall. Once again emphasizing the neutral palette. Inside, light-grey stone flooring stretches across the whole length of the house up to a backdrop of flowing water providing a perfect place for entertaining and dining. 

Beyond the bridge is a cozy garden. The flowing water through the big window forms a backdrop for dining.)

Beyond the bridge is a cozy garden. The flowing water through the big window forms a backdrop for dining.)

About the Living spaces

A gallery of form and light” is how the stairs were described in the building.  Continuous lines and areas of the form are created by blending the existing structures with new balconies and window openings. Tailor-made handrails encourage people to grab and touch.  Above, the skylights are specially designed to hide the glass frames which help to blur the boundary between the inside and outside. The owners’ love of nature is shown throughout the building through neutral palette choices, the Middle Garden, timber highlights including the timber flooring on the second floor and the water feature.

For more information, visit http://www.idabilly.com/