Architecture

Dassault Systèmes x Morphosis

Design in the Age of Experience


Anne Asensio of Dassault Systèmes speaks to Thom Mayne and Kerenza Harris from Morphosis about their collaboration on the "Interfaces" installation during Milan Design Week in April 2019

In the run-up to their collaborative installation Interfaces - set to be revealed during Milan Design Week in April 2019 - Dassault Systèmes and Morphosis discuss the interplay between science, art and design and the role of data and design thinking when applied to real-world issues facing urban environments today and in the future.

During Milan Design Week 2019, Dassault Systèmes returns to the exhibition space Superstudio Più. This is the leading 3D design software company’s latest collaboration with influential members of the design community, to reinforce its mission to create a more sustainable, resilient and regenerative world through design.

Dassault Systèmes’ event “Design in the Age of Experience” examines how pioneering innovations can drive change in our cities, mobility networks, energy use, and daily endeavors to reduce humankind’s damaging impact on our planet. Visitors are encouraged to experience solutions provided by Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE platform through a varied program of activities throughout the week.

Architects and designers are defining our habitat, our living experiences. In a ‘now’ hybrid, data enabled, mixed virtual and real environment, Morphosis’ installation is projecting a regenerative future by questioning our relation to the world.”

Anne Asensio,…
Vice President of Design Experience & Innovation, Dassault Systèmes

“Interfaces” by Morphosis

Following the success of the 2018 collaboration with global thought leaders Kengo Kuma, Daan Roosegaarde, Wesley Goatley and Superflux, this year’s Design in the Age of Experience will feature “Inter faces,” an immersive installation created in collaboration with Los Angeles-based architecture practice Morphosis.

Thom Mayne, Kerenza Harris and Eric Meyer of Morphosis will reveal this interactive experience examining the role of design thinking when applied to real-world issues facing urban environments today and in the future. The exhibition takes as its content real models and data from Morphosis’ projects, designed with Dassault Systèmes’ software solutions. Using augmented reality and digital projection, “Interfaces“ immerses viewers in an interplay of data and decisions embedded in the contemporary design process.

Animated rotating panels are transformed into interfaces that connect human experience to contemporary design environments: solar and energy efficiency studies, human experience parameters such as interior climate, material economies, production streams and the building’s relationship to its urban context.

Thom Mayne, Principal Founder, Morphosis Architects

Thom Mayne, Principal Founder, Morphosis Architects

The installation is part of an ongoing collaborative merging of digital work - that’s Dassault Systèmes’ world - and the world we work in as architects. It represents the alignment of these two worlds, an alignment that entails a different definition of who architects are and how they contribute to the
world. Through this alignment, there is clear opportunity for a radical expansion of our role to address broader urban infrastructure, global social and environmental issues, and large scale projects. But the dialogue is essential. We wouldn’t operate under the same terms without this collaboration.”

Thom Mayne, Principal Founder, Morphosis Architects

This open conversation as part of Dassault Systèmes' varied conference program during Milan Design Week
INTERFACES : Discover the Morphosis Installation
Daily from 11.30am to 12.15pm

The newly revitalised Avenue of Stars, Hong Kong

The first waterfront rejuvenation project in Hong Kong developed by New World Development (NWD)

After a major overhaul and refurbishment, the Avenue of Stars (the Avenue), the first waterfront rejuvenation project in Hong Kong developed by New World Development (NWD) and designed by internationally acclaimed landscape architect James Corner Field Operations (JCFO), will be open to the public on 31 January 2019.

The Avenue is the result of close co-operation between Adrian Cheng, Executive Vice-chairman and General Manager of NWD, and James Corner, Founding Partner and CEO of JCFO. With JCFO who brought inspiration from their New York High Line Project, and the participation of international lighting architect Speirs & Major (S+M) and homegrown architect LAAB, they produced the masterplan to transform the Tsim Sha Tsui waterfront into a brand-new 21st century landmark of art, culture and sight-seeing.

The inspiration of the New York High Line in the design of the Avenue

The New York High Line is one of JCFO’s most notable urban revitalisation projects and it inspired their design for the Avenue. It features a stroll along a line, with episodic sequences, places, discoveries and surprises along the way. This scenographic journey, with coordinated views and vistas unfolding and being re-framed, is also apparent in the design of the Avenue. The main similarities between the High Line and the Avenue is that they are both elevated walks or promenades with amazing views and experiences. They are not parks or plazas or squares, but linear journeys.

Apart from the High Line, another major inspiration for the Avenue comes from the Harbourfront itself and the skyline of Hong Kong. The Avenue’s new rolling edge of the esplanade is designed to bring people closer to the water, and offer alternate views and experiences as they walk along the Avenue.

James Corner expressed, “It was Adrian’s idea and priority to completely renovate and update the Tsim Tsa Tsui waterfront. I myself have enjoyed a very positive and creative relationship with Adrian. He brings a good deal of vision, aspiration, imagination and leadership to the table, enabling this new waterfront to be a special mix of dynamic public features with the arts, culture, varied social amenities and the Harbourfront itself, which was Adrian’s original vision – a global landmark.”

New amenities along the Avenue

JCFO’s design maximises the potential of the Tsim Sha Tsui waterfront as a place where visitors can enjoy magnificent views of Victoria Harbour and the Hong Kong skyline, while respecting the heritage of the site and paying tribute to the Hong Kong film industry whose stars are featured along the walkway – hence the name Avenue of Stars. It also presents a holistic solution that responds sensitively to the needs of the community and overcomes the many challenges posed by the waterfront site including the increasingly extreme weather conditions the site is exposed to during the annual typhoon season.

Therefore, the new design from JCFO is more than a mere replacement - it offers a complete revamp in terms of social amenities, experience and diversity. It provides plenty of places, shades and seating for people to sit and enjoy the views, and people-watch, and allows themselves to become part of the scene.

Notable Features:

  1. Visitors are brought closer to the waterfront with a range of sea-facing seats which make it one

    of city’s best spots for viewing Victoria Harbour and firework displays.

  2. Four Trellises with vertical plants offer shade and reduce heat along the walkway.

  3. Wave-inspired rail cladding

    The totally new rail cladding design, inspired by the movement of waves, provides a clean, contemporary yet soft waterfront edge. The strengthened waterfront cladding serves as a wave break to minimise wave damage on the shore and reduce storm effects. The seawall is clad in custom sculpted precast concrete that encourages underwater habitation and is also composed of interlocking panels to offer additional structural strength. The effects of potential typhoons are also countered with interlocking concrete pavers to withstand submerged conditions, while the trellises form windbreaks upon the shore.

  4. New wave-shaped paving patterns throughout the Avenue unify and enhance the identity of the place. Light coloured paving facing the harbour reduces radiant heat.

  5. The design offers respite for visitors with new amenities and a unique new dynamic edge that celebrates the harbour. The new design offers enhanced connections, improves circulation and sociability, expanded emergency vehicle access, more statues of film stars and other elements that complement the Avenue in fresh, enjoyable and interactive ways.

Lighting features from Speirs & Major (S+M)

The Avenue also features incredible lighting elements from award-winning international lighting architect Speirs & Major (S+M). S+M claimed warm lighting along the Avenue makes the attraction the perfect spot for enjoying Hong Kong’s skyline at night. In fact, one of the Avenue’s signature design features is the lighting system concealed inside the cladding which gently illuminates the water flowing beneath the pedestrian deck after dark. The unique, multifunctional LED lamp posts developed by S+M include lighting, WiFi and mobile signals, security cameras, speakers and power supplies all in one to provide comprehensive and sustainable amenities for all visitors.

Harbour Kiosk and mobile cart designs by LAAB

To help support homegrown creative enterprises, the Avenue features a number of kiosk and mobile carts selling local food and souvenirs, including the Mei Lok Store, Ho Cha, POSTalk, I SEE I SEE, Pop Pop Rangers and I-Dragon. Exclusive limited-edition Avenue products and Bruce Lee souvenirs will also be available for visitors.

Designed by homegrown design and architect firm LAAB exclusively for the Avenue, the Harbour Kiosk is a unique piece of robotic architecture that integrates a food kiosk and a mechanical room. The Kiosk reinterprets the architecture of local market stalls. Combining the food kiosk with an E&M machine room nearby maximises public functions and blends in by borrowing the architectural language of several surrounding pieces.

There are seven Mobile Carts near the Avenue. Just like the Harbour Kiosk, these Mobile Carts open during the day and close at night. Their overhead solar panels turn sunlight into electricity to support their activities. Mobile Carts have a wavy surface made of pleated metal sheets. One side of the metal sheet is painted in wood colours, while the other side maintains the mirror surface that reflects the colours of the harbour. If you walk from one end to the other, you can see the transforming colours of the wavy surface, just like a movie animation.

The sculptural design with new materials, lighting, shade trellises, plantings and furnishings were all sustainably sourced and built, and offer durable and resilient long-term qualities. Energy usage is minimized, maintenance requirements simplified, and operational issues designed to reduce waste and promote recycling. The design provides low-glare surfaces and ample shade, as well as diverse plantings that support various forms of life and bio-diversity. All of these sustainability elements have made the Avenue to become the first outdoor space in China to receive SITES Gold accreditation. SITES is an internationally recognized certification programme for sites with or without buildings such as national parks, school campus, and outdoor space like the Avenue of Stars.

The sculptural design with new materials, lighting, shade trellises, plantings and furnishings were all sustainably sourced and built, and offer durable and resilient long-term qualities. Energy usage is minimized, maintenance requirements simplified, and operational issues designed to reduce waste and promote recycling. The design provides low-glare surfaces and ample shade, as well as diverse plantings that support various forms of life and bio-diversity. All of these sustainability elements have made the Avenue to become the first outdoor space in China to receive SITES Gold accreditation. SITES is an internationally recognized certification programme for sites with or without buildings such as national parks, school campus, and outdoor space like the Avenue of Stars.

RIBA International Prize 2018 - The world’s best new building Brazilian school

Children Village, a new school complex on the edge of the rainforest in northern Brazil designed by Brazilian architects, Aleph Zero and Rosenbaum, has won the RIBA International Prize 2018. 

The RIBA International Prize is awarded every two years to a building that exemplifies design excellence and architectural ambition, and delivers meaningful social impact. It is one of the world’s most rigorously judged architecture awards, with every longlisted building visited by a group of international experts.  Children Village was chosen from a shortlist of four exceptional new buildings by a grand jury chaired by renowned architect Elizabeth Diller (DS+R).

The architects, Gustavo Utrabo and Petro Duschenes from Aleph Zero, designed Children Village in collaboration with Marcelo Rosenbaum and Adriana Benguela from architecture and design studio, Rosenbaum. 

The tropical climate, with summertime temperature in the mid-40 degrees, was one of the major challenges cleverly addressed by the architects. The large canopy roof, the structure of which is made up of cross-laminated timber beams and columns, provides shading. The overhanging canopy design has created an intermediary space, between inside and out, giving the effect of a large veranda overlooking the surrounding landscape and creating a comfortable environment with no need for air conditioning. 

Combining a contemporary aesthetic with traditional techniques, Children Village has been described by the judges as ‘reinventing Brazilian vernacular’. The building is constructed with local resources and based on local techniques. Earth blocks handmade on site were used to construct the walls and latticework, chosen for their thermal, technical and aesthetic properties. As well as being cost effective and environmentally sustainable, this approach creates a building with strong connections to its surroundings and with the community that it serves.

Children Village

Children Village provides boarding accommodation for 540 children aged 13 to 18 attending the Canuanã School. Pupils come from remote areas of the country, some travelling many hours by boat. Funded by the Bradesco Foundation, Children Village is one of forty schools run by the foundation providing education for children in rural communities across Brazil.

For more information, please visit our first issue